Kendle Design Collaborative imbues Phoenix household with “zen-like high quality”

Concrete blocks, stucco and glass type the exterior of a property by architecture agency Kendle

Concrete blocks, stucco and glass type the exterior of a property by architecture agency Kendle Design Collaborative that embraces its setting in the Arizona desert.


The Echo Canyon Residence is located in on a wedge-shaped good deal near Camelback Mountain, a single of the city’s legendary pure capabilities.

The house is found in the vicinity of Camelback Mountain in Phoenix

The home was developed by community company Kendle Style Collaborative for an empty-nester couple. A essential goal for the undertaking was to provide a strong link to the ecosystem.

In response, the workforce conceived a collection of various-sized volumes positioned about outdoor spaces. Several curved features soften the otherwise rectilinear visual appeal of the one-storey dwelling.

Kendle Design Collaborative designed the Arizona project
Curved features soften the largely rectilinear dwelling

Exterior walls are composed of split-facial area concrete masonry units (CMUs), stucco and big stretches of glass. In conditions of both equally composition and materiality, the property is intended to be a research in layering different opacities.

“Flowing by means of the household, the enjoy of opacity and transparency heightens the connection to mother nature and the mountains whilst distilling a zen-like good quality,” the group mentioned.

The entrance is observed on the north facet, the place the architect positioned a garage with glazed doorways and a rounded, block wall.

“A curving block wall interspersed with sandblasted-glass panels and a gate conceals a quaint courtyard comprehensive of yuccas, agaves, and an ironwood tree that filters dappled mild together the walkway up to the household,” the team reported.

An open plan living room in Echo Canyon Residence by Kendle Design Collaborative
A slender skylight higher than the fireplace adds light-weight to the excellent space

Encompassing 3,900 sq. foot (362 square metres), the dwelling is divided into a few parts. The general public zone is positioned in the centre of the house, though bedrooms are discovered in two adjacent wings.

The lobby potential customers towards an open-plan residing room, kitchen and eating place. Lining a person side of the fantastic home is a 14-foot-superior (4.2-metre) glazed wall, which features an expansive perspective of the encompassing landscape.

An earthy palette was used for the decor including the kitchen
Tan flooring tiles and walnut cabinetry are found in the kitchen

A constant extend of Douglas fir clads the public zone’s ceiling and an adjacent roof eave, encouraging unify the inside and exterior areas.

An earthy colour palette was applied for finishes and decor, which incorporates tan floor tiles and walnut kitchen cabinetry. A hearth is established inside of a broad surround built of porcelain tile with a metallic end.

The public area has a covered terrace
A terrace overlooks a rock formation known as Praying Monk

Higher than the hearth is a slender skylight, which spans the duration of the terrific home. The aperture provides in all-natural gentle and introduces fascinating shadows in the course of the day.

“This distinctive element permits for the dwelling to, in a way, inform time,” the architect reported. “As the day progresses, the shadows and quality of mild inside of the interior are normally evolving.”

The house by Kendle Design Collaborative is in Arizona
The entrance to Echo Canyon Residence

The community area merges with a included terrace, where by pals and family can gather and take pleasure in a obvious view of a rock development called Praying Monk. Overhead, a circular opening in the cover enables daylight to glide throughout the patio’s floor.

Past the terrace is a yard that presents enjoy house for grandchildren and dogs. It also features a linear hearth pit – a welcomed amenity on a great, desert evening.

The canopy has a circular opening
A circular opening in the terrace’s canopy

Kendle Design and style Collaborative was founded in 2002 by architect Brent Kendle. Other projects by the studio contain the Dancing Light Household, which has a extraordinary angular roof and walls built of rammed earth and concrete.

The pictures is by Kevin Brost.


Job credits:

Architect: Kendle Design and style Collaborative
Landscape architect: Steve Martino & Associates
General contractor: Gm Hunt Builders & Remodelers
Appliances: Wolf/Subzero
Shading method: Lutron
Home windows and doors: Western Window Systems